Вплив мінерального концентрату «Віта» на перекисне окиснення ліпідів крові у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки - Кресюн, В.Й.; Трегуб, Т.В.; Пахомова, Е.О.; Протункевич, О.О.; Стречень, С.Б.; Відавська, Г.Г. (Досягнення біології та медицини, 2009)
У плазмі й еритроцитах крові у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки на фоні зростання відновлювальних властивостей і збільшення вмісту відновлювальних еквівалентів спостерігають підвищення активності глутатіонредуктази і посилення перекисного окиснення ліпідів, про що свідчить збільшення вмісту малонового діальдегіду і дієнових кон’югатів ненасичених жирних кислот, спрямованенапідвищення окиснювальнихвластивостей у тканинах і рідинах організму при явищах метаболічного ацидозу. Активність супероксиддисмутази, що залежить від присутності в середовищі кисню, вміст якого при ацидозі знижений, не збільшується в плазмі крові та знижується в еритроцитах. Застосування мінерального концентрату «Віта», що має антиацидотичну й анаболічну дії, вірогідно зменшує вміст малонового діальдегіду і дієнових кон’югатів ненасичених жирних кислот у плазмі й еритроцитах крові у хворих на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки на фоні нормалізації окисно-відновних властивостей.