Особливості ендокринної функції фетоплацентарного комплексу у жінок із зовнішнім генітальним ендометріозом - Каланжова, О.М. (Досягнення біології та медицини, 2010)
Вивчено вміст хоріонічного гонадотропіну, прогестерону, плацентарного лактогену, естріолу і кортизолу у динаміці вагітності у 40 жінок із зовнішнім генітальним ендометріозомв анамнезі. Отримані дані підтверджують, що розвиток вагітності у таких пацієнток відбувається в умовах нестабільності, напруження чи виснаження ендокринної функції фетоплацентарного комплексу, яка у досліджуваних залежала від ступеня тяжкості основного захворювання в прегравідарному періоді.