Хімаза, тонін і кальпаїни за умов природної гібернації у хом’яків - Самохіна, Л.М.; Ломако, В.В.; Шило, О.В. (Досягнення біології та медицини, 2010)
За умов природної гібернаціі (ПГ) у дорослих хом’яківсамців активність хімази змінюється тканиноспецифічно, через 2 год відновлення організму зростає у більшості тканин, окріммозочку, через 24 год — у корімозку (КМ), гіпоталамусі, стовбурі мозку (СМ) та печінці, що може сприяти розвитку вазоконстрикції. Активність тоніну за умов ПГ зростає в сироватці крові, знижується в серці, що може сприяти зменшенню вазоконстрикції, ослабленню серцевої діяльності, через 2 год відновлення зростає вКМ, знижається в гіпоталамусі. Активність кальпаїнів за умов ПГ зростає в СМ, легенях, печінці та нирках, що розглядають як наслідок оксидативного стресу, знижається в серці, що пов’язують із ослабленням серцевої діяльності, яка повністю нормалізується на етапі відновлення організму.