Прогнозування тяжкої інтубації трахеї - Буднюк, О.О. (Досягнення біології та медицини, 2012)
Частота тяжкої інтубації трахеї в хірургічній практиці, за даними різних авторів, становить від 3 до 18 %. Метою роботи була порівняльна характеристика різних факторів щодо прогнозування складної інтубації трахеї у хворих в тиреоїдній хірургії. Обстежено 400 хворих, яким проведено оперативне втручання на щитоподібній залозі. У результаті дослідження встановлена ефективність шкали «Індекс тяжкої інтубації» порівняно з іншими прогностичними факторами.