Фрагменти до біографії І. Мазепи - о. Мицик, Ю. (Сiверянський лiтопис, 2007)
Мета цієї статті увести до наукового обігу три документи, які стосуються життя й діяльності І. Мазепи. Перший з них нами було виявлено у польських архівосховищах. Автором цього листа, адресованого, очевидно, королеві Яну III Собеському, був учасник посольства Речі Посполитої до Москви, яке очолював вармінський біскуп і коронний канцлер Августин Міхал Радзейовський. Лист важливий тим, що проливає світло на малознаний період біографії Івана Мазепи, коли той був генеральним осавулом на лівобічній Гетьманщині. Другий і третій документи мають меншу цінність. Один з них - це типова рукописна газета - “новина”, у якій повідомляється про польсько-російські переговори у Варшаві у 1695 р. у зв’язку з азово-дніпровськими походами, у котрих визначну роль відіграли українські війська на чолі з гетьманом Іваном Мазепою. Автором наступного документа був Лаврентій Крщонович, визначний церковний діяч, ігумен деяких православних монастирів Гетьманщини, зокрема Свято-Троїцького Іллінського у Чернігові.