«Прийми мою молитву чисту». Мова української християнської вiршованої молитви XIX ст. - Баран, Г. (Сiверянський лiтопис, 2007)
Предмет дослідження - лексика й фразеологія, частково фонетика та морфологія, поетичний синтаксис української віршованої молитви. Мета дослідження - виявити специфіку мови цього жанру, його роль у збагаченні виражальних засобів української мови, шляхи поєднання художнього й конфесійного стилів у цьому жанрі; визначити роль віршованої молитви у виробленні урочистого стилю в українській мові; показати багатство й різноманітність мовних засобів, зокрема, лексичного складу та фразеологічних зворотів, а також дослідити особливості поетичного синтаксису у віршованих молитвах українських поетів.