Прогнозування деформаційного зміцнення і довговічності циклічно нестабільних матеріалів - Бородій, М.В. (Проблемы прочности, 2005)
Проаналізовано дані циклічного деформування матеріалів із різними циклічними властивостями. Встановлено залежність між рівнем додаткового деформаційного зміцнення та механічними характеристиками матеріалу. Запропоновано моделі для врахування впливу виду напруженого стану на деформаційне зміцнення та довговічність за непропорційного циклічного деформування. Моделі побудовано на основі аналізу експериментальних даних циклічного деформування нержавіючої сталі 304. Прогнозування деформаційного зміцнення і довговічності здійснюється за окремого розгляду впливу форми циклу та виду напруженого стану. Для врахування впливу форми циклу використовуються коефіцієнт непропорційності циклу та параметр чутливості до непропорційності, для врахування виду напруженого стану - коефіцієнт виду напруженого стану і відповідний йому параметр чутливості до виду напруженого стану. Результати прогнозування за феноменологічними моделями як деформаційного зміцнення, так і довговічності свідчать про їх достатню ефективність.