Основні закономірності стрес-корозійного розтріскування магістральних газопроводів - Поляков, С.Г.; Рибаков, А.О. (Проблемы прочности, 2009)
Найбільш небезпечним для лінійної частини магістральних газопроводів є корозійне розтріскування під напругою або стрес-корозійне розтріскування металу труби. Розглянуто причини (механізм) утворення і розвитку тріщин. Розуміння цих питань дозволить правильно застосовувати методи ідентифікації, діагностики та прогнозування такого виду руйнування на ранніх стадіях розвитку. Найбільш повно спільний вплив внутрішніх і зовнішніх чинників на корозійне розтріскування магістрального газопроводу можна пояснити за допомогою імовірнісної локально-електрохімічної теорії корозії. В її основі лежить імовірнісний характер виникнення локальних корозійних пошкоджень. Використано імовірнісний підхід при розробці концепції стрес-корозійного розтріскування. Визначено чинники, що провокують виникнення локальних осередків пошкодження. Показано, що на схильність трубопроводу до стрес-корозійного розтріскування в певній мірі впливають технологічні операції, пов’язані з формуванням труби при її виготовленні. Проведено моделювання корозійних процесів, що протікають на потенційно стрес-корозійно небезпечній ділянці магістрального газопроводу.