Зародження наукового опису рукописних пам’яток та стародруків як напрям українського книгознавства: друга половина ХІХ – початок ХХ ст. - Міщук, С.М. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2007)
В історії українського книгознавства є важливий період фор- мування такого його розділу, як історія української рукописної книги та стародруку, пов’язаний із загальними тенденціями ста- новлення спеціальних історичних дисциплін у 80-х роках ХІХ– 10-х роках ХХ ст. На цьому етапі опису рукописної та стародруко- ваної книги було накопичено достатньо емпіричного досвіду для узагальнення єдиної методологічної основи – наукового опису пам’ятки історії та культури, “археології книги”. Ці основоположні науково-методичні засади опису книги дали змогу вченим поглиб- лювати подальше вивчення історії книги в цілому, виявляти основні методи дослідження книги з позицій її атрибуції та іден- тифікації; вони заклали принципи камерального опису рукописної книги та бібліографії стародруку як історичного джерела.