Особливості антиоксидантної системи плазми крові мишей з високоангіогенним варіантом карциноми легені Льюїс - Сорокіна, Л.В.; Бойчук, І.В.; Мельников, О.Р.; Соляник, Г.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведено оцінку прооксидантно-антиоксидантного стану плазми крові мишей з пухлинами двох варіантів карциноми легені Льюїс з різним ангіогенним потенціалом з урахуванням показників вмісту продуктів пероксидного окиснення ліпідів, активності системи церулоплазмін–трансферин, сумарної супероксиддисмутазної та каталазної активності. Показано, що ознакою росту високоангіогенного варіанта карциноми порівняно з низькоангіогенним є нижча інтенсивність ліпопероксидації в плазмі крові, яка значною мірою пов'язана з більш ефективним функціонуванням антиоксидантних систем за рахунок підвищеної супероксиддисмутазної та пероксидазної активності плазми крові. Виявлені відмінності досліджуваних показників зворотно корелюють з ангіогенним потенціалом пухлин та прямо корелюють з їх метастатичним потенціалом.