Молекулярно-генетичний аналіз поліморфізму метагеномних нуклеотидних послідовностей ентомопатогенних бактерій Bacillus thuringiensis і прокаріотного комплексу грунтів - Патика, М.В.; Патика, Т.І.; Григорюк, І.П.; Круглов, Ю.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Наведено результати щодо можливості метагеномних досліджень поліморфізму нуклеотидних послідовностей ентомопатогенних бактерій групи Bacillus thuringiensis і прокаріотного комплексу грунтів. На базі клонованих генів 16S рРНК ентомопатогенних бактерій B. thuringiensis проведено порівняльний філогенетичний аналіз внутрішньовидових взаємозв'язків біоваріантів (var. thuringiensis, darmstadiensis та israelensis). Встановлено наявність штамового поліморфізму в середині групи досліджуваних ентомопатогенів. Методом поліморфізму довжин рестрикційних фрагментів (tRFLP) здійснено порівняльний аналіз за 16S рРНК мікробного комплексу дерново-підзолистого грунту. З'ясовано особливості філогенетичних профілів і оцінено різноманіття прокаріотних мікроорганізмів. Виявлено генотипи, які не культивуються мікробіологічними методами.