Л.Д. Ландау і початок систематичних досліджень з теоретичної фізики в Україні (до 100-річчя від дня народження вченого) - Храмов, Ю.О.; Литвинко, А.С. (Наука та наукознавство, 2008)
Розглядаються роботи Л.Д. Ландау, виконані ним в харківський період його діяльності (1932—1937) — під час керування відділом теоретичної фізики в УФТІ та викладання в Харківському університеті, а також роботи деяких його учнів (В.Л. Германа та ін.), описано виховання ним наукової молоді та науковий стиль вченого. Зроблено висновок, що наукова творчість засновника харківської теоретичної школи видатного фізика Л.Д. Ландау здійснила великий вплив на формування фізичної науки України.