Ультраструктурні особливості клітин міжвузля хвоща польового (Equisetum arvense L.) - Войтенко, Л.В.; Щербатюк, М.М.; Стахів, М.П.; Мусатенко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Проведено електронно-мікроскопічне дослідження ультраструктури клітин міжвузля хвоща польового. Встановлено, що клітини різних зон інтеркалярного росту відрізняються за ультраструктурними особливостями. Для клітин інтеркалярної меристеми характерна електронно-щільна цитоплазма. З переходом до активного росту розтягуванням збільшується осмотично активний компартмент клітини — вакуоля, яка у повністю диференційованій клітині досягає 80% об'єму протопласта. Хлоропласти клітин міжвузля, що росте, мають щільну мембранну систему, що свідчить про їх високу фотосинтетичну активність.