100-річчя фізики низьких температур - Храмов, Ю.О. (Наука та наукознавство, 2008)
У статті розглядається передісторія фізики низьких температур, зокрема передумови її виникнення, пов’язані з одержанням зріджених газів, в тому числі рідкого гелію, від якого і бере початок саме цей напрям фізики.