Основні напрями діяльності АН України з вирішення проблем раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища України (початок 70-х – початок 90-х років ХХ століття, історичний аспект) - Грачев, О.О.; Етоков, В.І.; Етокова, В.І.; Кухтенко, Т.О. (Наука та наукознавство, 2011)
Розглянуто основні заходи і напрями науково-організаційної та наукової діяльності Академії наук УРСР щодо розбудови, проведення і координації наукових досліджень з вирішення актуальних проблем раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища України за останні три десятиріччя минулого століття. Наведено деякі засадничі нормативно-правові акти з цієї проблеми, прийняті як на державному рівні, так і Президією АН УРСР, а також найбільш важливі напрями досліджень та їх результативність.