Нітроксильні бірадикали на платформі адамантану - Мельник, А.К.; Самусь, Н.В.; Хільчевський, О.М.; Бабій, Л.В.; Трачевський, В.В.; Вовк, А.І.; Кухар, В.П. (Доповіді НАН України, 2012)
Синтезовано біс(1-оксил-2,2,6,6-тетраметилпіперидиніл-4-ові) ефіри адамантан-1,3-дикарбонової і 5,7-диметиладамантан-1,3-дикарбонової кислот (бірадикали 1 й 2 відповідно). Результати дослідження бірадикалів методом електронного парамагнітного резонансу свідчать про те, що сполука 2 на відміну від сполуки 1 ефективно зв'язується ліпосомами. Проаналізовано значення констант надтонкої взаємодії та часу кореляції обертальної дифузії стабільного бірадикала 2 у ліпосомах, утворених лецитином, в інтервалі температур від −9 °С до 30 °С. Припускається, що стабільний бірадикал 2 може бути застосований як спіновий зонд для дослідження біологічних мембран.