Для чого потрібна наукова діяльність в Україні - Новиков, М.В. (Наука та наукознавство, 2006)
Висунуто пропозиції щодо програми дій у подоланні існуючого негативу в розвитку економіки України за двома рівнями: по-перше, на рівні одного з провідних в Україні науково-технологічного алмазного комплексу АЛКОН та Інституту надтвердих матеріалів ім. В.М.Бакуля НАНУкраїни, по-друге, на рівні інтересів та можливостей Національної академії наук України.