Ключова роль історії науки для формування світогляду фахівця та підвищення якості вищої технічної освіти - Литвинко, А.С.; Пономаренко, Л.П. (Наука та наукознавство, 2006)
Пропонується підхід до історико-наукових досліджень як до ключового фактору в процесі формування наукового світогляду майбутнього спеціаліста та підвищення його зацікавленості профільною дисципліною. Даний підхід знайшов свою реалізацію у методичних рекомендаціях для підготовки кандидатських та докторських дисертацій з історії фізики (спеціальності 07.00.07 — історія науки та техніки, 01.06.01 історія фізико-математичних наук). Показано, що впровадження у навчальний процес технічних університетів історико-наукових курсів дозволяє підвищити якість фундаментальної підготовки майбутніх спеціалістів, що в свою чергу сприяє покращанню якості вищої технічної освіти в цілому.