Сторінки історії статистичної фізики в Україні (до 100-річчя побудови М.Смолуховським теорії броунівського руху) - Литвинко, А.С. (Наука та наукознавство, 2006)
Висвітлюється внесок до статистичної фізики видатного фізика Маріана Смолуховського (1872—1917), який став одним з перших, хто розпочав роботу в галузі узагальнень ймовірнісних уявлень в Україні. Показано, що саме його основоположні класичні праці зі статистичної фізики 1906 р., присвячені теорії броунівського руху і флуктуацій, започаткували систематичні теоретичні дослідження у Львівському університеті, де вчений працював протягом 1898—1913 рр.