Моделювання руху пішоходів на основі клітинних автоматів - Макаренко, О.С.; Крушинський, Д.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2010)
Представлено клітинно-автоматний метод молелювання ситуацій, що виникають під час руху пішоходів, особливо під впливом непередбачуваних зовнішніх факторів. Розглянуто КА моделі, здатні відтворювати більшість явищ цього руху, обґрунтовано їхнє удосконалення шляхом введення ментальних особливостей.