Інженерно-геологічні аспекти вивчення морських геолого-екологічних систем - Ємельянов, В.О.; Прохорова, Л.А. (Доповіді НАН України, 2012)
Висвітлюються деякі підходи до вивчення геолого-екологічних систем донних відкладів морів і океанів з урахуванням інженерно-геологічних аспектів. Вперше нами представлена загальна класифікація цих систем, яка побудована на підставі аналізу та врахування геологічних та інженерно-геологічних відмінностей різних просторових складових глобальної геолого-екологічної системи донних відкладів Світового океану. Кожний з виділених у класифікації таксонів може бути представлений певною формулою, що дозволяє при морських геолого-екологічних дослідженнях, зокрема районуванні та диференціації геолого-екологічних систем донних відкладів, ефективно використовувати сучасну обчислювальну техніку, що є дуже важливим при обробці значних об'ємів геолого-екологічної інформації.