"Основи мінералогії України" — перший сучасний україномовний підручник з регіональної мінералогії - Пономаренко, О.М.; Наумко, І.М. (Мінералогічний журнал, 2010)
У 2009 р. у Львові Видавничим центром ЛНУ імені Івана Франка був опублікований підручник "Основи мінералогії України" (автори О. Матковський, В. Павлишин, Є. Сливко), необхідний для підготовки фахівців геологічного профілю. Книга обсягом 856 с., ілюстрована численними таблицями і рисунками, у додатку — кольоро ві фото мінералів.