Особливості електронної структури твердих розчинів перехідних металів у хромі - Плющай, І.В.; Захаренко, М.І.; Макара, В.А.; Плющай, О.І. (Доповіді НАН України, 2012)
Досліджено електронну структуру твердих розчинів перехідних металів (Ti, V, Mn, Fe, Co, Ni, Cu; Nb, Mo; Ta, W) у хромі за допомогою методу розрахунку LMTO (linear muffin-tin orbital). Розраховані енергетичні залежності густини електронних станів для надкомірки, що містить 16 атомів. Показано, що додавання домішкових атомів перехідних металів призводить до розщеплення основного 3d піку хрому на дві підзони за рахунок формування хвиль зарядової густини. Доведена незастосовність моделі нестинга до розглянутих сплавів хрому.