Комп’ютерне моделювання української жестової мови - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В.; Бармак, О.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2011)
Запропоновано математичну модель та її комп’ютерну реалізацію для отримання та відтворення жестової мови за допомогою трьохвимірних моделей людей. Запропоновано технологію, яка досить реалістично відтворює рухи на трьохвимірній моделі, що отримані з відеозображення конкретної людини — носія жестової мови.