Модель індивідуального та групового формування експертних оцінок - Повещенко, Г.П. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
На математичній моделі показано синергетичний ефект підсилення результату прийняття рішення «командою» експертів у порівнянні з сумарним результатом індивідуальних рішень рівної кількості експертів. Розглянуто відомий ефект затримки з прийняттям рішення та ефект «зациклення» на проблемі у вигляді гістерезисних коливань, а також раптову зміну рішення.