Застосування зворотних залежностей у математичних моделях складних об’єктів та систем - Желдак, Т.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2012)
Представлено метод побудови апроксимуючих поліноміальних функцій багатьох змінних, який засновано на використанні в поліномах від’ємних степенів та застосуванні до поліномів обмеження на сумарну величину ступеня добутку змінних. Запропоновано використання штрафної функції на кількість членів полінома. Експериментальним шляхом отримано оптимальну величину коефіцієнта запропонованої штрафної функції.