Використання концептуальних та ретроспективних знань для зниження ризиків у дельфі-процедурах стратегічного менеджменту - Ільїна, О.П. (Інститут програмних систем НАН України, 2010)
Запропоновано та досліджено протокол багато-турової процедури експертного оцінювання, що дозволяє організувати взаємодію різних відомчих та фахових точок зору на експертовані рішення стратегічного менеджменту. При незадовільних властивостях узагальненої оцінки здійснюється наступний тур із збільшенням обізнаності з позиціями інших точок зору, оцінкою ризику наявних розбіжностей та частковою гармонізацією позицій. Для добору алгоритму наступного туру та формування інформаційного контексту для дій експертів використовується формальний аналіз онтологій точок зору та ретроспективи споріднених експертиз. Розглянуто систему статистичних гіпотез щодо концептуально зумовлених, ретроспективних та поточно виявлених співвідношень експертних суджень. Результати перевірки гіпотез визначають добір методів та інформаційних зв’язків наступного експертного туру.