Прискорене моделювання стаціонарного розподілу кількості вимог у системі SMBAP|G| ∞ - Шумська, А.А. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2004)
Розглядається система масового обслуговування з нескінченною кількістю обслуговуючих пристроїв. В систему надходить груповий потік вимог, який керується напівмарковським процесом. Запропоновано метод прискореного моделювання стаціонарної ймовірності кількості вимог у системі, що ґрунтується на методі істотної вибірки та використовує центральну граничну теорему. Оцінки є асимптотично незміщеними. Виграш в дисперсії порівняно з методом Монте-Карло становить в середньому два порядки.