Пропускна спроможність каналу та доступність інформаційних об’єктів у розподілених мережах - Матов, О.Я.; Василенко, В.С.; Дубчак, О.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2009)
Розглянуто варіанти та напрямки збільшення пропускної спроможності каналів передачі даних та, як наслідок, підвищення доступності інформаційних об’єктів розподілених обчислювальних мереж.