Концепція створення систем підтримки прийняття рішень, що адаптивні до рівня компетентності експертів - Циганок, В.В. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2011)
У наявних системах підтримки прийняття рішень (СППР) повнота та адекватність знань, які надає експерт, обмежуються за рахунок того, що експертові апріорно пропонується шкала для проведення оцінювання. Розглянуто задачі, які пов’язані зі створенням експертних СППР, що позбавлені даного обмеження та запропоновано шляхи розв’язання деяких із цих задач. Описано низку процедур, що дозволять більш ефективно, адекватно, без тиску на експерта, отримувати, тлумачити, обробляти, узгоджувати та агрегувати індивідуальні експертні оцінки.