Утворення ультрадисперсних феритів заліза, кобальту і цинку на поверхні сталі - Лавриненко, О.М. (Мінералогічний журнал, 2010)
Проведено дослідження особливостей процесу формування ультрадисперсних феришпінелей на поверхні ста левого електрода під час його контакту з водним дисперсійним середовищем, що містить катіони електронегативних металів, в умовах контрольованої аерації системи киснем повітря. Показано, що головними залізооксидними мінералами, які утворюються за таких умов, є Fe(II)-Fe(III) шаруваті подвійні гидроксиди — Green Rust, гетит, лепідокрокіт і ферити відповідних 3d-металів. Процес фазоутворення контролюється проходженням катодного процесу, який нейтралізує рН приелектродного простору, надходженням в систему окисника та хімічним складом дисперсійного середовища.