Дмитро Чижевський і наукова Чехословаччина 1930-х рр. - Блашків, О. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2012)
У статті запропоновано реконструкцію наукової біографії Д. Чижевского, пов’язаної з Чехословаччиною періоду міжвоєння. На основі архівного матеріалу встановлено коло знайомств українського вченого з чеськими колегами (Празький лінгвістичний гурток, Інститут славістики в Празі, Матиця словенська) та визначено області їх взаємного наукового зацікавлення (коменіана, чеське літературне бароко, словацький романтизм). Стверджено, що поряд з еміграційним, чеське наукове середовище мало визначальний вплив на формування Д.Чижевського як «універсального славіста».