Запільне рушення/тилове ополчення як різновид громадянських обов’язків православного кліру в 1930-ті рр. - Євсєєва, Т. (Проблеми історії України: факти, судження, пошуки, 2012)
В статті досліджується проблема виконання православним духовенством військового обов’язку перед радянською державою у 1930-х рр. Розглядаються особливості практичного застосування радянського законодавства до діяльності православного духовенства у контексті повсякденного життя тогочасного українського суспільства.