Перспективні інформаційні технології та розвиток GRID-систем у високопродуктивних глобально-розподілених обчислювальних інфраструктурах корпоративної співпраці - Матов, О.Я.; Храмова, І.О. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2004)
Розглянуто GRID-технології як важливий та перспективний для України напрямок в організації ІТ-інфраструктур для корпоративного співробітництва і спільного використання розподілених обчислювальних й інформаційних ресурсів в урядуванні, бізнесі, науці й освіті. Виконано порівняння та аналіз можливостей розподілених технологій, типів GRID-систем, як засобу спільного використання ресурсів; напрямків подальших досліджень, використання, розвитку та впровадження GRID-технологій. Підкреслено необхідність координації робіт вітчизняних учених і фахівців у даному напрямку, який розвивається дуже динамічно.