Технологічна модель процесу автоматизованого виробництва сімейств програмних систем - Слабоспицька, О.О. (Інститут програмних систем НАН України, 2011)
Проаналізовано потреби вітчизняної програмної індустрії в уніфікованому процесі автоматизованого виробництва прикладних програмних систем (ПС). Обґрунтовано його побудову на засадах генеруваль-ного програмування і керування варіабельністю – здатністю ПС до зміни, налаштування чи конфігурування для застосування в певному контексті, яка обумовлює створення сімейства ПС. Процес подано композицією спеціальних функцій обґрунтованого керування варіабельністю в адекватному модельному середовищі згідно з генерувальною моделлю, визначеною у термінах його елементів (з просторів проблеми й рішень). Побудовано технологічну модель процесу, відповідну запропонованому поданню.