До питання про можливість визначення стадійності формування акцесорних мінералів магматогенно-гідротермальних утворень засобами геохімічного моделювання - Лазарева, І.І.; Шнюков, С.Є.; Хлонь, О.А. (Записки Українського мінералогічного товариства, 2008)
Розглянуто геохімічне моделювання мікроелементного складу акцесорних мінералів (циркону та флюориту), які сформувалися в результаті взаємодії гідротермального рудоутворювального флюїду з вмісними породами для встановлення стадійності їх утворення. Ефективність використання запропонованого підходу продемонстровано на прикладі дослідження домішкового складу поодиноких зерен циркону (n = 554) і флюориту (n = 394) з провідних мінеральних типів метасоматитів Сущано-Пержанської зони та гранітоїдів Коростенського плутону (Український щит).