Моделювання еволюції мезомасштабних хмарних утворень на Карпатами - Пірнач, Г.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
Проведено аналіз умов формування опадів різної інтенсивності над Карпатами шляхом моделювання фронтальних мезомасштабних шаруватих та купчастих хмарних утворень, які давали сильні опади над гірськими масивами Карпат та над прилеглими територіями протягом синоптичного періоду 3-5 листопада 1998 р. під час сильних паводків. Чисельні експерименти проводилися з фронтальними смугами дощових хмар та конвективними осередками різного масштабу для визначення потенціальних можливостей утворення в них опадів різної інтенсивності, для вивчення впливу рельєфу, динамічних і мікрофізичних параметрів на розподіл та еволюцію сильних опадів.