Еколого-гідроморфологічний аналіз проблем підтоплення земель у зоні впливу дніпровських водосховищ - Дубняк, С.С. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2011)
За результатами багаторічних моніторингових досліджень розглянуто актуальні проблеми підтоплення та затоплення прибережних земель Дніпровського каскаду водосховищ. Зони підтоплення земель є складовою частиною екосистем дніпровських водосховищ і розташовані на межі цих екосистем із сушею, утворюючи “екотони”. Одночасно вони є природно-технічними системами, екологічним станом яких можна управляти за допомогою існуючих гідротехнічних споруд. У статті проаналізовані проблеми ліквідації підтоплення земель на захищених масивах, а також питання реорганізації моніторингу процесів і умов підтоплення на основі еколого-гідроморфологічного районування, періодизації та відповідних підходів до вибору показників моніторингу.