Сегментація кірліан-зображень з елементами інтерактивну - Тугаєнко, О.М.; Романенко, Т.М. (Математичні машини і системи, 2010)
На сьогодні програми, що використовуються у кірліан-діагностиці для обробки кірліан-зображень світіння рук, працюють із зображеннями окремих пальців. Для отримання зображень окремих пальців використовується послідовна зйомка, що займає багато часу та неприпустимо при використанні методу як експрес-методу діагностики функціонального стану людини. Для скорочення часу зйомки використовується апарат, який дозволяє зробити знімок одразу всіх пальців однієї руки. Для того, щоб отриману кірліанограму можна було проаналізувати в існуючих програмах, розроблено алгоритм сегментації кірліанограми всієї руки на окремі зображення пальців, опис якого й наведено в даній статті.