Динамічна асоціативна пам'ять на основі відкритої рекурентної нейромережі - Різник, О.М. (Математичні машини і системи, 2010)
Розглянуто модель відкритої рекурентної нейромережі, що відрізняється відсутністю прихованих нейронів, та запропоновано метод “заморожування” її динамічних атракторів. Одержано вирішення рівняння стабільності й розроблено метод неітеративного навчання таких нейромереж. На його основі створено нову модель нейронної динамічної асоціативної пам’яті, одержано оцінки атракторного радіуса та обсягу пам’яті. Оцінено розміри траєкторії динамічних атракторів і виявлено можливість управління динамічними атракторами шляхом зміни впливу різних складових зворотного зв’язку. Створено програмну модель динамічної асоціативної пам’яті та одержано експериментальне підтвердження результатів теоретичного аналізу. Відзначено аналогію між динамічними атракторами та цугами нервової активності мозку.