Реформаційні зміни в культуротворчості України постренесансного часу - Сугробова, Ю.Ю. (Культура народов Причерноморья, 2011)
Проблема культуротворчості людини, її соціокультурного буття, морального світу, стала визначальною не лише для західноєвропейської наукової думки, а й для української. Вітчизняні мислителі, діячі, митці постренесансного часу розвивали ідеї гуманістичного антропоцентризму з його трактуванням людини як найвищої цінності, обґрунтовували самоутвердження особистості в земному втіленні, необхідність її творчого самовдосконалення.