Коли і як відбулося возз'єднання Західної України з УРСР - Кульчицький, С.В. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Автор твердить, що пакт Ріббентропа–Молотова передував приєднанню Західної України до СРСР, але не став безпосередньою причиною возз’єднання земель українського народу. У 1941 р. німецько-радянські договори щодо Польщі були визнані такими, що втратили силу. Право українського народу на возз’єднання своїх земель було визнане керівниками трьох держав антигітлерівської коаліції, які виступали від імені Об’єднаних Націй.