Історико-філологічне товариство при Новоросійському університеті: основні етапи і напрями діяльності (1889—1923 рр.) - Конюшенко, Ю.А. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті висвітлено передумови створення й етапи розвитку Історико-філологічного товариства при Новоросійському університеті. Проаналізовано статути товариства, а також його склад, основні форми і напрями наукової та просвітницької діяльності.