Про академічну свободу і моральний вибір - Ольховський, В.С. (№5, 2007)
Питання відповідальності вченого за результати своїх досліджень активно дискутувалися на сторінках «Вісника НАН України» (див.: Находкін М., Наумовець А. Проблеми сучасності і мораль науковця. — 2006, № 5; Блюм Я., Новожилов О. Трансгенні рослинні організми: економічний ефект і ризики для біоти. — 2006, № 9). У наш складний і напружений час, коли розвиток новітніх технологій, відкриваючи нові перспективи для людства, водночас спонукає шукати правові механізми захисту від їх використання для шантажу і залякування супротивника, коли феноменальний прорив у біотехнологіях несе і загрозу біотероризму, морально-етичні критерії наукової діяльності набувають особливої гостроти.