Меценатська дiяльнiсть Скоропадських на Чернiгово-Сiверськiй землi - Черняков, С. (Сiверянський лiтопис, 2006)
Рiд Скоропадських вважається одним iз найстарiших в українськiй iсторiї. Упродовж кiлькох столiть вiн вiдiгравав провiднi ролi у вiтчизнянiй полiтицi та культурi. Скоропадськi опiкувалися навчальними закладами, матерiально пiдтримували українськi видавництва, православнi монастирi та церкви. Одним iз фундаторiв культових споруд був i гетьман Iван Iллiч Скоропадський. Його життя та дiяльнiсть тiсно повязанi iз Чернiгово-Сiверською землею. Тут вiн заснував кiлька храмiв та розпочав будiвництво монастиря.