Творчiсть архiтектора Йоганна-Баптиста Зауера - Адруг, А. (Сiверянський лiтопис, 2006)
Про те, що зодчий Йоганн-Баптист працював в Українi у ХVII столiттi, вiдомо вже досить тривалий час. Але свiдчень про його життя i творчiсть майже не було. Дослiдники iсторiї української архiтектури не знали навiть прiзвища будiвничого. Прослiдкувати творчий шлях цього архiтектора допомогло вирiшення питання про авторство Троїцького собору в Чернiговi /1679-1695 р.р./. Ми вже ранiше торкалися цiєї проблеми. Але важливе значення творчостi Йоганна Баптиста для iсторiї українського зодчества вимагає повернення до порушеного питання.