Експериментальне вивчення бортництва у Північній експедиції. Сучасний промисел та його дослідне відтворення - Готун, І.А.; Коваль, О.А.; Петраускас, А.В. (Інститут археології НАН України, 2009)
Другу частину статті про середньовічне бортництво присвячено особливостям виготовлення бортей, поселенню роїв на базі експедиції — у регіоні традиційного бджолярства — та аналізу архаїчних форм цього промислу в Житомирському Поліссі.