Портрети Мазепи: у пошуках iстини - Павленко, С. (Сiверянський лiтопис, 2005)
Особi Iвана Мазепи присвячено тисячi студiй, якi нинi вже дають бiльш-менш повне уявлення про його життя та справи. Разом з тим i досi дослiдники дискутують над тим, яким же на вигляд був сам гетьман, де справжнiй його портрет. Вiдповiдi на цi питання намагалися знайти упорядник книги «Гетьман Iван Мазепа. Погляд крiзь столiття» В. Недяк (Київ: Емма, 2003. - 64 с.) та автори розвiдки «Мазепа. Дослiдження портретiв гетьмана» Л.Шендрик та О. Янович (Полтава: Верстка,2004. -72 с.).