Наукова та архiвна спадщина Дмитра Чижевського (до 110-лiття з дня народження вченого) - Валявко, I. (Сiверянський лiтопис, 2005)
Постать Дмитра Івановича Чижевського (1894-1977) - видатного вченого, філософа, славіста, історика культури, дослідника духовного життя слов’ян - багатогранна I неординарна. Вчений-унiверсал зi світовим ім’ям, який справив потужний вплив на західноєвропейську й американську славістику, автор фундаментальних досліджень з історії слов’янської, й зокрема української культури, він був одним iз засновників дослiдницько-славiстичних студій в Нiмеччинi та США. Вчений й на сьогодні залишається визнаним авторитетом в питаннях історії слов’янської думки та одним з досить цитованих в західних джерелах авторів. Д.Чижевського без перебільшення можна вважати істориком інтелектуального життя слов’ян й постаттю загальноєвропейського значення.