Значення генотипічної мінливості в аспекті адаптаційної здатності рослин - Термена, Б.К. (Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України, 2009)
Проаналізовано генотипічні аспекти адаптації рослин. Показано, що сучасні ареали не відображують потенційні адаптаційні здатності рослин, що підтверджено багаторічним досвідом інтродукції деревних рослин у Карпатах і на Західному Поділлі. Висловлено припущення, що в генотипі рослин закодована інформація, яка реалізується в стресових ситуаціях.